Gaatjes en tandvleesontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën die in een kleverig laagje op de tanden zitten (tandplaque). Met een goede mondhygiëne kun de plaque verwijderen en het ontstaan van gaatjes en ontstoken tandvlees tegengaan. Tijdens een orthodontische behandeling met een vastzittende beugel is er een verhoogd risico op het ontstaan van gaatjes en tandvleesontstekingen, omdat deze beugel er tijdens de mondhygiëne niet kan worden uitgehaald. Daarom is een extra goede mondhygiëne erg belangrijk als je een vaste beugel hebt. Minstens tweemaal per dag zorgvuldig poetsen met een fluoride tandpasta is een allereerste vereiste. Tevens worden er bij een vastzittende beugel kleine ragertjes aanbevolen.

In onze praktijk laat onze mondhygiëniste aan de hand van dia's zien waarom een goede mondhygiëne tijdens een beugelbehandeling zo belangrijk is. Alle patiënten krijgen van tevoren ook poetsinstructie. Daarnaast leggen de assistentes na het plaatsen van een vaste beugel altijd opnieuw het poetsen en het gebruik van ragertjes uitgebreid uit. Patiënten krijgen hier ook een folder van mee. 

Daarnaast bevelen sommige orthodontisten aan met een fluoride-oplossing te spoelen om het ontstaan van gaatjes tegen te gaan. Fluoride versterkt het glazuur en gaat het ontstaan van gaatjes door bacteriën tegen. Er wordt dan geadviseerd om tweemaal daags, op andere tijdstippen dan het tandenpoetsen met een fluoride tandpasta, gedurende 1 minuut de mond met een 10 ml natriumfluoride (NaF) 0.05% oplossing te spoelen. De vloeistof dient vervolgens niet te worden doorgeslikt en er moet ook niet met water worden nagespoeld.

Niet alle deskundigen zijn het er echter over eens of dit wel een goed advies is. Allereerst zijn er twijfels over de effectiviteit van fluoride mondspoelingen bij patiënten die als gevolg van onvoldoende mondhygiëne een laag tandplaque om de slotjes hebben. Daarnaast is het ook de vraag of deze patiënten consequent volgens het voorgeschreven protocol spoelen en daarnaast goed blijven poetsen.

En ten slotte bestaat er ook nog een risico dat er bij elkaar opgeteld teveel fluoride wordt toegediend. Jeugdige patiënten krijgen immers vaak al op verschillende manieren extra fluoride toegediend. Tijdens het tandenpoetsen met een fluoride tandpasta. Soms spoelen kinderen op school met een fluoride-oplossing. En ook bij de tandarts en mondhygiënist krijgen patiënten regelmatig fluoride-applicaties en fluoridebehandelingen.

Gezien het bovenstaande is Almelose Orthodontisten terughoudend om aanvullend fluoride bij beugelbehandelingen toe te passen.

Samenvattend adviseren wij beugeldragers om het gebit goed schoon te houden door zorgvuldig met een fluoride tandpasta te poetsen en aanvullend met ragertjes te reinigen. Verder is het aan te raden om tijdens een behandeling met een vaste beugel niet 2 maar 3 keer per dag met een fluoride tandpasta te poetsen, bijvoorbeeld door een extra poetsbeurt tussen de middag. Niet alleen wordt het gebit dan een keer extra gereinigd, maar tevens is er een extra 'fluoride moment' en kan de fluoride op een schoongemaakt gebit beter in het glazuur doordringen en zijn werking doen dan bij fluoride mondspoelingen zonder gebitsreiniging.

Vraag de orthodontist of assistente desgewenst om nadere uitleg.