In de dagelijkse praktijk werken orthodontisten veelvuldig samen met andere zorgverleners. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

De orthodonist overlegt met de tandarts als er tandheelkundige behandelingen nodig zijn. Na afloop van de orthodontische behandeling houdt de tandarts het gebit verder onder controle.

Onze mondhygiëniste zorgt ervoor dat de mondhygiëne tijdens de behandeling zo goed mogelijk is. Voor orthodontische problemen die te maken hebben met afwijkende mondgewoonten, pijn en functieproblemen van spieren en gewrichten in hoofd en hals beschikt onze praktijk over een gespecialiseerde logopedist en fysiotherapeut.

Soms is er sprake van een ernstige kaakstandafwijking die niet alleen met een beugel kan worden gecorrigeerd. Dan kan een gecombineerde orthodontisch-kaakchirurgische behandeling oplossing bieden. Naast een vaste beugel krijgt de patiënt ook een operatieve kaakcorrectie, uitgevoerd door de kaakchirurg. Ook bij sommige andere problemen, zoals bijvoorbeeld met tanden of kiezen die niet doorbreken, roept de orthodontist vaak de hulp van de kaakchirurg in. De orthodontisten werken veel samen met de kaakchirurgen van het Almelose ziekenhuis ZGT.

Beugels kunnen ook worden gebruikt om een goede uitgangssituatie te verkrijgen voor het maken van kronen, bruggen of implantaten door de tandarts. Bij complexe problemen kunnen deze behandelingen ook worden uitgevoerd in samenwerking met het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) van het Medisch Spectrum Twente ziekenhuis in Enschede.

Bij patiënten met schisis (hazenlip) werkt dr. Remmelink samen met diverse schisisteams, zoals de Victor Veau Stichting in Hengelo. Ook werkt hij als een van Nederlands eerste erkende tandarts-slaapgeneeskundigen samen met werkgroepen voor patiënten met het obstructief slaapapneusyndroom (zie ook: Snurken en obstructief slaapapneusyndroom). Deze patiënten krijgen op maat gemaakte beugels (zgn. MRA’s), waarmee afsluitingen van de bovenste luchtweg tijdens de slaap effectief kunnen worden tegengegaan.