Een Herbst, ook wel Herbst scharnier genoemd, is een vastzittende beugel die met kleine telescopische staafjes de onderkaak naar voren houdt. Er bestaan ook diverse modificaties van deze beugel die aan een plaatjesbeugel kunnen worden vastgemaakt.

De beugel is ervoor bedoeld om de groei van het ondergebit en de onderkaak naar voren te stimuleren en de voorwaartse groei van het bovengebit en de bovenkaak af te remmen. De beugel kan bij kinderen met een grote overbeet worden toegepast.

Onze orthodontisten hebben de beugel in het verleden regelmatig gebruikt, maar hebben er slechte ervaringen mee. De beugel gaat vaak stuk en veroorzaakt dan acute, pijnlijke problemen. Delen van de beugel kunnen in het tandvlees of de wang steken. Ook kan het voorkomen dat het scharnier klem komt te zitten, waardoor een patiënt de mond niet meer open of dicht kan doen. De beugel kan in een dergelijke noodsituatie niet uit de mond worden gehaald. Vooral in het weekend en tijdens vakanties kan dat bijzonder vervelend zijn.

Tegenwoordig wordt de beugel in de praktijk van Almelose Orthodontisten niet meer gebruikt.