Er bestaan verschillende typen uitneembare beugels. Deze beugels worden door een tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt. De uitneembare beugels van onze orthodontisten worden echter niet door een gewoon (algemeen) tandtechnisch, maar door een orthodontisch laboratorium vervaardigd. Een orthodontisch laboratorium is gespecialiseerd in het maken van uitneembare beugels en beschikt hiervoor over alle kennis, kunde, technieken en apparatuur. Met behulp van gebitsafdrukken en beetregistraties van onze patiënten maakt het labotratorium ook kopieën van de gebitten in gips (gebitsmodellen). Deze modellen gebruiken de orthodontisten bij het opstellen van het behandelplan.

Het orthodontische laboratorium van Almelose Orthodontisten, Ortholab in Doorn, maakt al sinds 1967 beugels en beschikt over uitstekend opgeleide, vakbekwame orthodontische technici, die voortdurend worden nageschoold. In samenwerking met diverse orthodontisten houdt het laboratorium zich continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe beugels. Als eerste in ons land vervaardigde het laboratorium al in 1987 beugels (zgn. mandibulaire repositie-apparaten ofwel MRA's) tegen snurken en het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Om aktueel te blijven onderhoudt het laboratorium regelmatige, intensieve kontakten met de universiteiten, wetenschappelijke verenigingen en vooraanstaande orthodontisten. Het laboratorium van Almelose Orthodontisten is marktleider op het gebied van uitneembare beugels in Nederland.

Alle uitneembare beugels van Almelose Orthodontisten zijn door vakkundige orthodontische technici van hoogwaardige materialen op maat gemaakt en voldoen aan de eisen van het 'Besluit Medische hulpmiddelen', dat in 1998 volgens Europese richtlijnen is ingevoerd.